Pan Amsterdam 2017

Van 19 tot en met 26 november wordt in de Rai in Amsterdam de kunstbeurs Pan Amsterdam gehouden. Ook als je niet van plan bent duizenden euro’s te spenderen is het de moeite waard om een bezoekje te brengen: er hangt en staat echt heel veel bijzonders!   

Vorige week zag ik bij de tentoonstelling ‘Humor in de Gouden Eeuw’ al een aantal trompe l’oeil schilderijen (gezichtsbedriegertjes) uit de zeventiende eeuw. Hier in de RAI toont Kunsthandel Boer een wand vol van dit soort werken uit vier verschillende eeuwen (zeventiende tot en met twintigste eeuw). Erg leuk om te vergelijken. De beurs toont een werk van Erasmus Quellinus, een leerling van Rubens, er is een beroemde lamp te zien van Gerrit Rietveld, schilderijen van Isaac Israëls, Chinees porselein, Japanse prenten, juwelen en zilverwerk.   

Er zijn lichtsculpturen van Jan van Munster, tentoongesteld door Galerie Jan van Hoof, er is een echte Jeff Koons en er is veel design.    Je kunt met fotograaf Jimmy Nelson mee op reis door een virtual reality (VR) bril op te zetten. Ineens sta je aan de rand van een rivier of temidden van een dansende stam in een bijna onbereikbaar gebied hier vele duizenden kilometers vandaan!    Er is een Pan-podium waar genoten kan worden van lezingen door onder andere het Rijksmuseum en Vereniging Rembrandt en op 26 november zal concertmeester Gruppman van het Rotterdams Philharmonisch orkest er op zijn Stradivarius-viool spelen. 

Er is heerlijke geurende handlotion op de damestoiletten en er zijn oesters en champagne. Supersjiek allemaal! Omdat de beurs zo ontzettend veelzijdig is en het moeilijk is een keuze te maken waarover te schrijven, wilde ik het eigenlijk bij een korte video-impressie houden. Maar zie hier: er staan alweer 300 woorden op het scherm.

Pan Amsterdam
Van 19 tot en met 26 november 2017
RAI Amsterdam
www.pan.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *